De onderstaande getallen geven het aantal Nederlandstalige Belgische deelnemers weer, waarop we onze voorlopige resultaten baseren
Sinds de aftrap op 17 april 2020 hebben reeds meer dan 5500 personen de grote Belgische #CoronaCookingSurvey volledig ingevuld, en verzamelden we meer dan 1500 deelnemers voor de eerste kleine enquête over boodschappen doen. Meer dan 7000 keer bedankt hiervoor!
We willen alvast een tipje van de sluier oplichten wat onze onderzoeksresultaten betreft en delen graag wat algemene bevindingen die ons zijn opgevallen. Hieronder vind je als eerste de recentste resultaten uitgewerkt, met daaronder de resultaten van de week voordien. Blijf zeker onze website en deze pagina in de gaten houden voor meer informatie!
Voor ons laatste voorlopig resultatenrapport stonden we stil bij mensen die alleen wonen. Specifiek hebben we gekeken of mensen die alleen wonen anders omgaan met voeding tijdens de coronacrisis dan mensen die met (een) andere(n) samenwonen.
Een belangrijke noot bij deze resultaten is dat we nog steeds voornamelijk spreken over een grote groep waarvan grotendeels jonge en hoger opgeleide vrouwen zijn, voor wie eten kopen geen financiële zorgen geeft.
De opvallendste resultaten lijsten we kort op:
Het volledige rapport vind je hier terug.
In deze resultatensectie kijken we naar de groep die het vaak tot iedere maand moeilijk heeft om financieel rond te komen. Hoe beleven zij de coronacrisis op vlak van voeding?
Het is belangrijk in het achterhoofd te houden dat we wel nog steeds voornamelijk spreken over een grote groep grotendeels jonge en (hoger) opgeleide vrouwen, die ditmaal wel met financiële zorgen zitten en moeite hebben om voldoende geld te hebben om voeding te kopen.
Mensen die het financieel moeilijker hebben koken en kopen over het algemeen bewuster en planmatiger sinds de COVID-19 maatregelen. Er zijn geen significante verschillen gevonden op vlak van gezonder koken. Zo zijn de antwoorden op vragen zoals ‘denken aan gezonde opties’ en ‘maaltijden bereiden met gezonde ingrediënten’ sinds de lockdown voor deze groep niet veranderd: ze deden het al ‘vaak’ en blijven dat ook ‘vaak’ doen.
We sommen graag nog wat resultaten op:
Het volledige rapport kan je hier lezen.
Zijn de coronamaatregelen de genderkloof in de keuken aan het dichten?
We weten al even dat er genderverschillen bestaan in de keuken, ook al zijn er de laatste jaren duidelijke verschuivingen in het klassieke rollenpatroon.
De resultaten deze week bevestigen enkele eerdere bevindingen en vullen daarnaast mooi aan op wat we al wisten. Zo zien we een onderscheid tussen beide genders op vlak van planning en gezondheid, maar ook wat bakken, koken en samen tafelen betreft merken we een verschil tussen de keuzes die mannen ten opzichte van vrouwen maken.
Hier is het weer belangrijk in het achterhoofd te houden bij deze resultaten dat we nog steeds voornamelijk spreken over een grote groep grotendeels jonge en hoger opgeleide vrouwen voor wie eten kopen geen financiële zorgen geeft.
We zetten de belangrijkste resultaten even op een rijtje:
Het volledige rapport van deze voorlopige resultaten vind je hieronder.
We hebben weer een nieuwe lading resultaten voor jullie klaarstaan, deze keer over de waarde die we tijdens COVID-19 hechten aan maaltijden en samen (digitaal) eten.
Maaltijden staan ook tijdens de lockdown nog steeds centraal voor veel Belgen. Opvallend: we hebben het dan wel over ‘echt tafelen’, want het zogenaamde e-peritieven, samen klinken met een glaasje tijdens een videogesprek, levert maar bij een vierde van de bellers plezier op.
Hier is het weer belangrijk in het achterhoofd te houden bij deze resultaten dat we nog steeds voornamelijk spreken over een grote groep grotendeels jonge en hoger opgeleide vrouwen voor wie eten kopen geen financiële zorgen geeft.
We zetten de belangrijkste resultaten even op een rijtje:
Het volledige rapport van deze voorlopige resultaten vind je hieronder.
Net als vorige week popelen we om onze bevindingen met jullie te delen! Deze keer combineren we resultaten van onze hoofdenquête die op 17 april gelanceerd werd en onze eerste mini-enquête rond boodschappen doen, die liep van vrijdag 24 april tot maandag 27 april.
Hieruit blijkt dat de keuken voor velen een plaats van ontspanning, creativiteit en zelfredzaamheid is geworden. Daarnaast vinden we overal in Vlaanderen nieuwe manieren van boodschappen doen, al blijft dat wel het grootste struikelblok in onze kookavonturen.
Net zoals vorige week hebben we met deze bevindingen een belangrijke kanttekening te maken, namelijk het profiel van de deelnemers. Bijna alle bevolkingsgroepen zijn vertegenwoordigd, maar we merken wel dat het grote merendeel uit hoger opgeleide vrouwen bestaat. Behoor je niet tot deze groep? Doe dan zeker mee aan onze nieuwe enquête (vanaf 12u)!
De opvallendste resultaten hebben we hier samengevat:
Het volledige rapport van deze voorlopige resultaten vind je hieronder.
We willen alvast een tipje van de sluier oplichten wat onze onderzoeksresultaten betreft en delen graag wat algemene bevindingen die ons zijn opgevallen. Deze resultaten kaderen we vandaag graag in het thema van onze volgende verkorte enquête en gaan dus voornamelijk over ‘boodschappen doen’. Ook delen we een food-media weetje, onze gewoonlijke core business!
Het volledige rapport van deze voorlopige eerste resultaten vind je hieronder.