Sinds de aftrap op 11 november 2020 hebben 752 personen de tweede editie van onze #CoronaCookingSurvey volledig ingevuld. 752 keer bedankt hiervoor!
Het coronavirus laat dit jaar niet toe om de feestdagen samen te vieren zoals we dat gewoon zijn. Toch is samen vieren – en samen eten – niet alleen een gewoonte, maar ook cruciaal voor ons welzijn. Onze menselijke socialiteit is grotendeels ontstaan uit de noodzaak om samen te werken en zo eten te voorzien. Elke maaltijd die we delen is daar nog steeds het symbool van: het vieren van onze gezamenlijke inspanningen. Deze symboliek en gevoelens van samenhorigheid door eten worden vooral benadrukt bij feestelijke maaltijden.
Om die reden vinden we het noodzakelijk om, ondanks de huidige maatregelen, manieren te zoeken om toch ‘samen’ te kunnen eten met de feestdagen. Daarom geven we bij onze resultaten zo veel mogelijk tips mee om via voeding samen te komen in deze periode. Samenkomen, niet alleen met onze dierbaren, maar ook met mensen die uit de boot dreigen te vallen bij de feestdagen door de coronamaatregelen, en die dus extra steun en samenhorigheid verdienen.
Teledineren met familie of e-peritieven met je Whatsappero vrienden
In een ideale wereld zitten we samen aan de feesttafel. Vandaag moeten we het met een ‘tele-diner’ of ‘e-peritief’ doen. Houd het kort een aperitief of dessertmoment werkt beter dan een hele avond met je bord voor een scherm. Zorg ook dat iedereen op hetzelfde schema zit: niet dat de ene kant van het schermal aan het eten is als de andere kant nog volop in de keuken staat.
Haal die f(r)amily-recepten van onder het stof
Recepten van influencers en chef-koks zijn populair maar bij feestdagen horen (ook) recepten van familie en vrienden. Zeker nu niet iedereen mee aan tafel kan schuiven zijn familierecepten ideaal toch het gevoel te hebben dat oma (de kroketten) ook aanwezig is. Familierecepten komen met een geschiedenis, een verhaal dat ons verbindt. Haal ze van onder het stof of deel ze met elkaar voor het te laat is.
Samen eten doe je uit dezelfde pot
Wat ons culinair ‘echt’ verbindt is niet zozeer het fysiek samen aan tafel zitten, maar wel het eten delen uit dezelfde potten. Eten uit eenzelfde pot of pan is niet zonder besmettingsgevaar. Net dat, wat we nu proberen te vermijden, is wat ons aan tafel verbindt. Het goede nieuws is dat je veilig eten kan bereiden en uitdelen tot op de stoep van vrienden en familie. Ook dat verbindt.
Take-it Easy, en haal eens af!
Koken is liefde, net omdat koken tijd en inspanning vergt. Kant-en-klaarmaaltijden zijn genot zonder sleur, wat in deze tijden voor heel wat mensen heel welkom is. Bovendien zorgen we meet elke afhaalmaaltijd dat ook de mensen uit de horeca verbonden blijven. Kook je liever altijd zelf, bestel dan eens een portie theater of muziek voor de sfeer en gezelligheid (en je steekt broodnodige hand uit naar onze cultuursector).
Denk buiten je eigen bubbel-geluk
Wees alert voor al wie in je omgeving ongewenst alleen of eenzaam is, en verbind ook hen vanuit je keuken (of die van een ander).
Enkele mogelijke combinaties:
We willen alvast een tipje van de sluier oplichten wat onze onderzoeksresultaten betreft en delen graag wat algemene bevindingen die ons zijn opgevallen. Hieronder vind je telkens de recentste resultaten uitgewerkt, alsook onze vorige resultaten van deze editie. Blijf zeker onze website en deze pagina in de gaten houden voor meer informatie!
Wil je de resultaten van de eerste editie bekijken?
De onderstaande getallen geven het aantal Nederlandstalige Belgische deelnemers weer, waarop we onze voorlopige resultaten baseren
Goed nieuws: corona heeft bij veel mensen de kookliefde kunnen aanwakkeren. En voor wie nog steeds niet graag achter het fornuis staat, lijkt take-away nu makkelijker dan ooit.
Daarnaast schatten heel wat deelnemers hun vaardigheden in de keuken hoger in. Zo vindt 23.7% dat hun algemene kookvaardigheden erop vooruit zijn gegaan, zo’n 18.1% vindt dat hun koekjes-en-cake-capaciteiten verbeterd zijn en ten slotte beoordeelt 13.7% hun brood-bak-talenten positiever dan voor de pandemie. Een bijzonder kleine groep van minder dan 7% zou achteruit zijn gegaan op deze aspecten.
Media over voeding zou hier een rol in hebben kunnen gespeeld. Zo geeft 42.9% van de deelnemers aan dat media hen leert om creatief te zijn in de keuken, 41.1% haalt aan inspiratie uit media over voeding te halen en 56.2% gaat dan weer akkoord dat voedingsmedia nuttige recepten aanleveren, zelfs als ze er niet actief naar op zoek zijn.
Voor wie koken wil vermijden bestaat er gelukkig nog take-away, en daar lijken de mogelijkheden fel verbeterd. Zo vindt 71.8% van de deelnemers dat het take-away aanbod is toegenomen. Zo’n 32.2% onder hen heeft het gevoel dat ook het aanbod van fastfood en junkfood de hoogte is in gegaan.
Lees al onze resultaten hieronder!
Laat het een klein lichtpuntje zijn, COVID-19 heeft bij een deel onder ons geleid tot duurzamere voeding in onze kookpotten. Duurzame voeding, oftewel voeding die probeert rekening te houden met onze planeet, met eerlijke handel en met de dieren rondom ons, het is een onderwerp dat al enkele jaren aan kracht wint. Maar COVID-19 doet dat bij onze deelnemers dus nog toenemen.
Lees het volledig rapport hieronder!
Het lijkt stilaan onvermijdelijk: onze dierbare, traditionele eindejaarsfeesten zullen hoogstwaarschijnlijk een flinke metamorfose moeten ondergaan. Dat baart de onze deelnemers duidelijk zorgen, zo blijkt. Een kanttekening die de we hierbij maken, is dat hun deelnemers tot nu toe voornamelijk uit hoger opgeleide (73.4%) vrouwen (81.4%) bestond.
Lees onze volledige resultaten hieronder!