Bedankt voor jullie deelname!

0
0

Sinds de aftrap op 11 november 2020 hebben 752 personen de tweede editie van onze #CoronaCookingSurvey volledig ingevuld. 752 keer bedankt hiervoor!

Hoe eten we toch 'samen' tijdens de feestdagen?

Het coronavirus laat dit jaar niet toe om de feestdagen samen te vieren zoals we dat gewoon zijn. Toch is samen vieren – en samen eten – niet alleen een gewoonte, maar ook cruciaal voor ons welzijn. Onze menselijke socialiteit is grotendeels ontstaan uit de noodzaak om samen te werken en zo eten te voorzien. Elke maaltijd die we delen is daar nog steeds het symbool van: het vieren van onze gezamenlijke inspanningen. Deze symboliek en gevoelens van samenhorigheid door eten worden vooral benadrukt bij feestelijke maaltijden. 

Om die reden vinden we het noodzakelijk om, ondanks de huidige maatregelen, manieren te zoeken om toch ‘samen’ te kunnen eten met de feestdagen. Daarom geven we bij onze resultaten zo veel mogelijk tips mee om via voeding samen te komen in deze periode. Samenkomen, niet alleen met onze dierbaren, maar ook met mensen die uit de boot dreigen te vallen bij de feestdagen door de coronamaatregelen, en die dus extra steun en samenhorigheid verdienen. 

Teledineren met familie of e-peritieven met je Whatsappero vrienden

In een ideale wereld zitten we samen aan de feesttafel. Vandaag moeten we het met een ‘tele-diner’ of ‘e-peritief’ doen. Houd het kort een aperitief of dessertmoment werkt beter dan een hele avond met je bord voor een scherm. Zorg ook dat iedereen op hetzelfde schema zit: niet dat de ene kant van het schermal aan het eten is als de andere kant nog volop in de keuken staat.

garland

Haal die f(r)amily-recepten van onder het stof

Recepten van influencers en chef-koks zijn populair maar bij feestdagen horen (ook) recepten van familie en vrienden. Zeker nu niet iedereen mee aan tafel kan schuiven zijn familierecepten ideaal toch het gevoel te hebben dat oma (de kroketten) ook aanwezig is. Familierecepten komen met een geschiedenis, een verhaal dat ons verbindt. Haal ze van onder het stof of deel ze met elkaar voor het te laat is.

garland

Samen eten doe je uit dezelfde pot

Wat ons culinair ‘echt’ verbindt is niet zozeer het fysiek samen aan tafel zitten, maar wel het eten delen uit dezelfde potten. Eten uit eenzelfde pot of pan is niet zonder besmettingsgevaar. Net dat, wat we nu proberen te vermijden, is wat ons aan tafel verbindt. Het goede nieuws is dat je veilig eten kan bereiden en uitdelen tot op de stoep van vrienden en familie. Ook dat verbindt.

garland

Take-it Easy, en haal eens af!

Koken is liefde, net omdat koken tijd en inspanning vergt. Kant-en-klaarmaaltijden zijn genot zonder sleur, wat in deze tijden voor heel wat mensen heel welkom is. Bovendien zorgen we meet elke afhaalmaaltijd dat ook de mensen uit de horeca verbonden blijven. Kook je liever altijd zelf, bestel dan eens een portie theater of muziek voor de sfeer en gezelligheid (en je steekt broodnodige hand uit naar onze cultuursector).

garland

Denk buiten je eigen bubbel-geluk

Wees alert voor al wie in je omgeving ongewenst alleen of eenzaam is, en verbind ook hen vanuit je keuken (of die van een ander).

garland

Enkele mogelijke combinaties:

 • E-peritief met je Whatsappero vrienden met oudjaar? Breng boxen met alle ingrediënten voor je favoriete cocktail naar elkaar, en wissel wat hapjes uit.
 • Kan jij kroketten rollen als een pro? Maak een korte video-instructie en deel je talent met familie en vrienden. Italiaanse nonna’s zijn heuse YouTube-sterren geworden tijdens de eerste lockdown.
 • Bak een cake, snijd een stuk af voor jezelf, geef de rest mee met de persoon die naar het zorgcentrum van opa of oma mag. Zorg dat die persoon opa en oma met jou kan verbinden en eet samen je cake op; geef een heel nieuwe betekenis aan “space-cake”.
 • Bestel met vrienden dezelfde take-away en kijk samen digitaal verbonden van op afstand naar een film of concert.

Voorlopige resultaten

We willen alvast een tipje van de sluier oplichten wat onze onderzoeksresultaten betreft en delen graag wat algemene bevindingen die ons zijn opgevallen. Hieronder vind je telkens de recentste resultaten uitgewerkt, alsook onze vorige resultaten van deze editie. Blijf zeker onze website en deze pagina in de gaten houden voor meer informatie! 

Wil je de resultaten van de eerste editie bekijken? 

De onderstaande getallen geven het aantal Nederlandstalige Belgische deelnemers weer, waarop we onze voorlopige resultaten baseren

Goed nieuws: corona heeft bij veel mensen de kookliefde kunnen aanwakkeren. En voor wie nog steeds niet graag achter het fornuis staat, lijkt take-away nu makkelijker dan ooit.

 • Tijdens COVID-19 hebben heel wat mensen hun passie voor koken (her)ontdekt. Maar liefst 36.8% van de (voornamelijk vrouwelijke en hoger opgeleide) deelnemers beleeft meer plezier aan koken sinds de pandemie. Zo’n % onder hen bestempelt koken ook als minder stresserend in vergelijking met de situatie voor COVID-19.
 • Daarnaast schatten heel wat deelnemers hun vaardigheden in de keuken hoger in. Zo vindt 23.7% dat hun algemene kookvaardigheden erop vooruit zijn gegaan, zo’n 18.1% vindt dat hun koekjes-en-cake-capaciteiten verbeterd zijn en ten slotte beoordeelt 13.7% hun brood-bak-talenten positiever dan voor de pandemie. Een bijzonder kleine groep van minder dan 7% zou achteruit zijn gegaan op deze aspecten.

 • Media over voeding zou hier een rol in hebben kunnen gespeeld. Zo geeft 42.9% van de deelnemers aan dat media hen leert om creatief te zijn in de keuken, 41.1% haalt aan inspiratie uit media over voeding te halen en 56.2% gaat dan weer akkoord dat voedingsmedia nuttige recepten aanleveren, zelfs als ze er niet actief naar op zoek zijn.

 • Voor wie koken wil vermijden bestaat er gelukkig nog take-away, en daar lijken de mogelijkheden fel verbeterd. Zo vindt 71.8% van de deelnemers dat het take-away aanbod is toegenomen. Zo’n 32.2% onder hen heeft het gevoel dat ook het aanbod van fastfood en junkfood de hoogte is in gegaan.

Lees al onze resultaten hieronder!

Laat het een klein lichtpuntje zijn, COVID-19 heeft bij een deel onder ons geleid tot duurzamere voeding in onze kookpotten. Duurzame voeding, oftewel voeding die probeert rekening te houden met onze planeet, met eerlijke handel en met de dieren rondom ons, het is een onderwerp dat al enkele jaren aan kracht wint. Maar COVID-19 doet dat bij onze deelnemers dus nog toenemen.

 • In het algemeen vindt zo’n 42.7% van de (voornamelijk vrouwelijke en hoger opgeleide) deelnemers het vaak tot altijd belangrijk dat hun voedingskeuzes niet schadelijk zijn voor het milieu. Iets minder dan de helft vindt het minstens vaak belangrijk dat de verpakking van voeding milieuvriendelijk is (41.8%) en dat hun voeding uit lokale producten bestaat (40.7%).
 • Sinds COVID-19 geeft een deel van jullie aan nog iets verder op te schuiven in hun duurzame winkelkeuzes. Zo koopt 47.4% onder hen vaker lokale voeding sinds COVID-19 en mikt 23.7% vaker biologische of ecologische voeding in hun winkelkar. Daarnaast is 18.1% vaker bereid om een eerlijke prijs voor voeding te betalen en kiest zo’n 20.4% vaker voor plantaardige voeding of alternatieve eiwitten op hun bord. 
 • Vervolgens zien we niet enkel in de winkel, maar ook in de koelkast een positieve evolutie. Zo’n 34.8% van de deelnemers geeft aan vaker met restjes te koken sinds de pandemieterwijl slechts 2% van de deelnemers het net minder goed doet. Daarnaast kiepert 26.3% onder hen minder vaak eten in de vuilnisbak sinds corona, en ook hier doet maar een bijzonder kleine minderheid het slechter (7.7%).

Lees het volledig rapport hieronder! 

Het lijkt stilaan onvermijdelijk: onze dierbare, traditionele eindejaarsfeesten zullen hoogstwaarschijnlijk een flinke metamorfose moeten ondergaan. Dat baart de onze deelnemers duidelijk zorgen, zo blijkt. Een kanttekening die de we hierbij maken, is dat hun deelnemers tot nu toe voornamelijk uit hoger opgeleide (73.4%) vrouwen (81.4%) bestond.

 • Zo’n 59.9% van de #CoronaCookingSurvey deelnemers maakt zich vaak druk over de vraag of ze Kerstmis samen kunnen vieren dit jaar. Slechts 7.9% geeft aan er helemaal niet wakker van te liggen.
 • Dat corona vreet aan de feeststemming wordt bijzonder duidelijk in het verschil tussen associaties met kerst in het algemeen en kerst tijdens COVID-19. Waar initieel woorden als ‘gezellig(heid)’, ‘familie’ en ‘vrienden’ stonden, veranderen de gevoelens tijdens de pandemie naar ‘eenzaam’, ‘alleen’ en ‘gemis’. 
 • Uit de eerste resultaten blijkt dat zo’n 40% vaker uit frustratie te eten dan vroeger, maar tegelijk let zo’n derde van de deelnemers extra op wat ze eten en denkt zo’n 35% vaker aan gezondere keuzes in de keuken. 

Lees onze volledige resultaten hieronder!